Barajlarda Bahar Bereketi
Son yılların en kurak kış mevsimlerinden birini yaşayan Ege’ye rahmet baharla birlikte geldi. Son 3 ayda artan yağışlar nedeniyle barajlardaki su seviyesi yüzde 29’dan yüzde 42’ye yükseldi. DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, 20 barajda depolanan su miktarının 853 milyon m3’e ulaştığını açıkladı.
2023 yaz sulama dönemi öncesi barajlardan güzel haberler var. Mart ayı ile birlikte başlayan bahar yağmurları hem yer altı hem de yer üstü su seviyelerini olumlu etkiledi. İzmir, Manisa ve Uşak’ta 20 barajın ortalama su seviyesi %29,8’den %42,8’e yükseldi. Barajların doluluk oranı ortalama 13 puan arttı.
İlkbaharda 185 milyon m3 su depolandı
Yapımcıya müjdeyi veren DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan; “Mart ayı başında sorumluluk alanımızdaki 20 barajda yaklaşık 667,9 milyon m3 su vardı. Son 3 ayda yağan yağmurlarla birlikte depoladığımız su miktarı 185 milyon m3 artarak 853,2 milyon m3’e ulaştı. Hedefimiz üreticilerimizin suyu etkin ve doğru kullanarak verimli bir sezon geçirmeleri” dedi. dedi.
İzmir’de içme suyu sıkıntısı yok
İzmir’in içme suyu sorunu olmadığını anlatan DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, “İzmir’in güney aksına su sağlayan Tahtalı Barajı’nda su seviyesi şu anda yüzde 40 seviyelerinde. Baraj 131,7 milyon m3 su içermektedir. Balçova Barajı’nın doluluk oranı yüzde 55. 6. Ayrıca İzmir’e yılda 59 milyon m3 içme ve kullanma suyu sağlayan Gördes Barajımızda yaklaşık 55 milyon m3 su bulunmaktadır. İzmirlilerin içi rahat olsun.” söz konusu
DSİ 2. Bölge Müdürlüğü sorumluluğundaki 20 baraj arasında doluluk oranı en yüksek olan baraj %99,3 ile Ödemiş Bademli Barajı’dır. Onu %96,7 ile Manisa Güneşli Barajı takip etmektedir. Küçük Menderes Ovası’nda yaklaşık 120 bin dekar alana can suyu sağlayan Beydağ Barajı ise 25,7 milyon m3 su içeriyor.
Saadettin Ceylan uyardı “Suyumuz sınırsız değil”
Barajlardaki su oranlarındaki artışın sevindirici olduğunu belirten DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, vatandaşları suyun dikkatli kullanılması konusunda uyardı. Küresel ısınma nedeniyle ülkemizde su sorununun giderek arttığına dikkat çeken DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, “DSİ olarak hayata geçirdiğimiz projelerle çiftçilerimizin verim kaybı yaşamadan hasat yapmalarını hedefliyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımız kesintisiz olarak devam etmektedir. Üreticilerimizin de suyu daha dikkatli kullanması gerekiyor. Boşa harcanmamalıdır. Vahşi sulama yerine çok daha az su kullanılan damlama sistemine geçilmelidir. Suyu aktif ve doğru kullanırsak hem üreticilerimiz hem de ülkemiz kazanır” dedi. dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
haber-kadirli.com.tr