İzmir depreminin üzerinden üç yıl geçti
İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin üzerinden geçen sürede hayatını kaybeden 117 kişinin yaraları iyileşirken acısı dinmedi.
Ege Denizi’nde 30 Ekim 2020 Cuma günü saat 14.51’de Seferihisar ilçesine bağlı Doğanbey Mahallesi sahilinin 23 kilometre açıklarında 16,54 kilometre derinlikte kırılan fayın neden olduğu 6,6 büyüklüğündeki deprem yaklaşık 15 saniye sürdü.
Sığacık İlçesi’nde tsunamiye neden olan deprem, asıl yıkıcı etkisini merkez üssüne yaklaşık 70 kilometre uzaklıktaki Bayraklı ve Bornova ilçelerinde gösterdi.
Depremin hemen ardından alüvyon alanda 9 bina tamamen veya kısmen yıkıldı. Polis telsizlerinden gelen yıkım ihbarları üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye, sağlık ve arama kurtarma ekibi sevk edildi.
Enkaz altında minik elleriyle hayata tutundular.
Tarifsiz acıların yaşandığı İzmir’deki deprem bölgesi, moloz yığınına dönüşen binaların altında kalan çocukların yaşam mücadelesine de sahne oldu.
Depremin hemen ardından çöken binaların enkazında arama kurtarma ekiplerinin gece gündüz özverili çalışmasıyla, 3 yaşındaki Ayda Gezgin ile Elif Perinçek, 14 yaşındaki İdil Hoş, 16 yaşındaki İnci Okan ve 15 yaşındaki Günay Özışık, depremden saatler sonra beton blokların ortasından gün yüzüne çıktı.
Depremden 65 saat sonra moloz yığınına dönüşen Doğanlar Apartmanı’ndan çıkarılan Elif Perinçek, hem kurtarma ekiplerinin hem de tüm Türkiye’nin umudunu tazeledi. Arama kurtarma ekiplerinin toz toprak içinde bulduğu ve ufak bir göz hareketinden hayatta olduğunu anlayan Elif, tekrar gün ışığına çıktığında küçük elleriyle kurtarıcıların parmaklarına sımsıkı sarıldı.
91 saat sonra Rıza Beyefendi Apartmanı’nın enkazından çıkarılan Ayda Gezgin’e beton blokların ortasında kurtarılmayı bekleyen Ayda Gezgin’e doktorlar müdahale etti. Alkışlar ve gözyaşlarıyla enkaz altından çıkarılan minik Ayda, Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi altına alındı. Ayda’nın enkazdan çıkarılırken aradığı annesi Fidan Gezgin ise depremde hayatını kaybetti.
Emrah Apartmanı’nın enkazından 58 saat sonra 14 yaşındaki İdil Şirin’in kurtarılması büyük sevinç yarattı. Rıza Bey Apartmanı’nda yığınakların altından 17 saat sonra çıkarılan 16 yaşındaki İnci Okan hayata tutunanlar arasında yerini aldı. Doğanlar Apartmanı’nın enkazından 10 saat sonra çıkarılan 15 yaşındaki Günay Özışık, kurtarılmayı beklerken çektiği cep telefonu görüntüleri ve yaşama kararlılığıyla gündeme geldi.
Trajik olayda, ekiplerin yaklaşık 108 saat süren arama kurtarma çalışması sırasında Bayraklı ilçesinde Rızabey, Doğanlar, Yağcıoğlu ve Yılmaz Erbek apartmanları ile Emrah Sitesi’ndeki iki bina ve Barış Sitesi’nin 3 blokunda çöken binadan 107 kişi sağ olarak kurtarıldı. .
Sığacık İlçesi’nde deprem nedeniyle meydana gelen tsunamide yaklaşık 1 metre deniz suyu sokakları sular altında bıraktı. 1 kişinin hayatını kaybettiği olayda, balıkçı barınağı ve marinaya bağlı irili ufaklı çok sayıda tekne batarken, kıyı şeridindeki konut ve işyerlerinde de hasar meydana geldi.
Kalpler birleşti
Türkiye depremin ardından yaraların hızla sarılması için harekete geçti. Devletin bölgede yürüttüğü yoğun çalışmanın yanı sıra, depremzedeler için ülkenin dört bir yanından gelen yardımlar İzmir’e ulaştırıldı.
Depremin ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda arama kurtarma faaliyetlerinden binalarda hasar tespit çalışmalarına, depremzedelerin acil ihtiyaçlarının karşılanmasından psikososyal desteğe kadar uygulamalar hızla hayata geçirildi.
Ulusal, il ve ilçe düzeyinde hangi çalışmaların yapılacağını, hangi kurumların hangi görevleri üstleneceğini belirleyen Türkiye Afet Müdahale Planı doğrultusunda tüm bakanlıklar ve ilgili kuruluşlar depremin ilk dakikalarından itibaren vatandaşların yardımına koştu. .
AFAD, AKUT, Jandarma Arama Kurtarma ekipleri, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerden oluşan 7 bini aşkın ekip, enkaz altındaki vatandaşları kurtarmak için gece gündüz zamana karşı yarıştı.
Acil barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla Türk Kızılayı tarafından geçici barınma merkezleri kuruldu ve acilen sıcak yemek dağıtımına başlandı.
Depremzedelerin geçici barınma ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 3.020 çadır kuruldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Karayolları ve Devlet Su İşleri ekiplerinin katılımıyla AFAD uyumlu olarak Bayraklı Haydar Aliyev Caddesi üzerinde kurulumuna başlanan 493 konteynerlik yaşam alanı hizmete açıldı. 26 Kasım 2020’de.
Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışmaları sayesinde tüm depremzedelerin geçici barınma ve gıda ihtiyaçları tamamen karşılandı.
Deprem 9 bin 79 yapıyı etkiledi
Felaketin hemen ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, kent genelinde 184 bin 509 binada 1.316 işçiyle hasar tespit çalışması gerçekleştirdi.
Bu yapılardan 9 bin 79’unun depremden etkilendiği belirlenirken, derhal yıkılmasına karar verilen 35 bina yıkılırken, 175 bin 636 binanın ise hasarsız olduğu belirlendi.
Ağır hasarlı 633 binadan 543’ü yıkılırken, 32 binanın yıkım aşamasında olduğu, 58 binanın ise kültür varlığı olarak tescil edildiği için yıkılamadığı öğrenildi.
Toplu Konut Yönetimi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Bayraklı ilçesinde depremde yıkılan veya ağır hasar gören binaların da aralarında bulunduğu 7 alan için üretim ihalesi düzenlenerek inşaatına başlandı.
Yıkılan binaların bulunduğu alanın yanı sıra Bayraklı Şehir Hastanesi yanındaki 375 hektarlık rezerv alanında 7 proje alanında yapımı tamamlanan toplam 3887 konut hak sahiplerine teslim edildi.