Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği yüksek verimiyle İstanbullu çiftçinin yüzünü güldürdü.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından İstanbullu çiftçilere dağıtılan 4 milyondan fazla yerli fidan ve tohum takviyesi çiftçilerin yüzünü güldürürken, üreticiler de yüksek verime dikkat çekti.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanıma Açılması (TAKE) Projesi ile yaklaşık 3 yılda boş, nadas veya atıl alanda yaklaşık 3 yılda tarımsal üretime başlandı. 4,5 milyon dekar.
Bakanlık tarafından 2021 yılından itibaren yürütülen TAKE Projesi ile 81 ilde boş, nadas, atıl alanlar ve ekili tarıma uygun olmayan alanlarda farklı üretim teknikleri kullanılarak bitkisel üretimin artırılması hedefleniyor. Burada stratejik eserlerin üretimine özel bir değer verilmektedir.
Bu bölgelerdeki iklim değişikliği dikkate alınarak uygun çeşitlerle hububat, baklagiller ve yağlı tohumlu bitkiler üretiminin geliştirilmesi planlanmaktadır. Proje ile ekime uygun olmayan arazilerde katma maliyeti yüksek bitki türlerinin üretimini artırmak amacıyla 81 ilde üreticilere en fazla yüzde 75 hibeli fidan ve tohum desteği veriliyor.
Ayrıca birincil üretimden sonra kurutma veya proses tesislerinin kurulması, doğal ekolojisinde var olan bitki çeşitlerinin aşılanması, hasat sonrası verimin düşürülmesi amacıyla çeşit değişimi gibi teknik uygulamalarla birim alandan elde edilen verimin arttırılması hedeflenmektedir. kayıplar ve artan katma değer.
Proje ile 2021-2022 yılında 505 milyon TL bütçe ile yaklaşık 3,4 milyon dekara dikim, dikim ve aşılama yapılarak beklenen hedefe ulaşıldı. Proje kapsamında bu yılın bahar döneminde 1.1 milyon dekarlık alanda 310 milyon lira bütçe ile söz konusu faaliyetler gerçekleştirildi. Proje faaliyetleri sonbahar dikimleri ile devam ediyor.
“Hayatımda ilk defa bu kadar verimli bir domates gördüm”
Proje kapsamında takviye verilen ve Silivri Selimpaşa’da üretim yapan çiftçilerden İbrahim Elmaslı, tüm takviyelerden yararlanarak kanola ve ay çekirdeğinin yanı sıra domates, biber, kavun, karpuz aldığını söyledi. , salatalık ve patlıcan fideleri.
Elmaslı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu anda bu domates hem salçalık hem de kurutmalık olarak kullanılabiliyor. Gördüğünüz gibi benim tarlamda başka domates çeşitleri de var. Hayatımda ilk defa bu kadar yüksek verim veren domates gördüm. Etraftaki domateslere bak, 20-30, 100. “Raf ömrü uzun. Al, dolaba ya da evin rastgele bir yanına koy. 15-20 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Sofra yemeği olarak da yenir. Biftek eti ile doldurulur. Suyu az olduğu için salça olarak tüketilmesi daha uygun görünüyor.”
Daha önce bu domatesi ektiğini ancak aynı verimi alamadığını kaydeden Elmaslı, “Raf ömrü uzun. Diğerleri çabuk çürümeye başlıyor. Tüm çiftçi arkadaşlarıma tavsiye ediyorum.” dedi.
“40 yıldır çiftçiyim, böyle verim görmedim”
İbrahim Elmaslı, tarlasında başka domates çeşitlerinin de olduğunu ve hepsiyle ilgilendiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Ne kadar rahat bakarsan bak 5 kilo domates alsan 15 kilo alırsın. Domatesin salçalık fiyatı biraz düşük denilebilir. Ancak bu sofralık olarak da tüketiliyor. yemekliktir ve raf ömrü uzundur.Ayrıca diğer salçalı domateslere göre çok yüksek verim verir.40 yıldır çiftçilik yaparım, böyle domates ve böyle verim görmedim.”
Elmas, yerli ve milli tohumdan geliştirilen fidanların önemine işaret eden, “Fidan demeyi unutmayın. Bir domates fidesi 5 TL. Ben buraya 5 bin tohum diktiğimde maliyeti tüketiciye yansıyacak. Bu bir hibe olduğu için hem üreticiye hem de tüketiciye fayda sağlıyor” dedi.
“Destekler girdi maliyetlerimizi düşürdü”
İbrahim Elmaslı, kanola tohumu desteğinin de kendileri için büyük fayda sağladığını belirterek, şu bilgileri verdi:
Tohumlar kanala demeyi unutmayın. 5 kiloluk paketler 4-5 bin lira. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve bakanlığımız ne kadar ekeceğini gösteren herkese yüzde 75 hibe ile dağıttı. Şu anda obamızın yüzde 60’ında ayçiçeği ekili durumda. Dağıtıldığı için herkes ayçiçeği dikti. Domates, biber, salatalık, patlıcan… Bakanlığımız hepsini bedava dağıttı. Devamını bu yıl bekliyoruz” dedi.
Tohum ve fide desteğinin girdi maliyetlerini düşürdüğünü kaydeden Elmaslı, “10 kilo ay çekirdeği 6 bin lira. Ben mesela 100 dönüm ektim. Tohumunu ödemedim. Gübre ve mazot takviyesini de devlet veriyor. , tohum ve fide takviyesi verildi. Girdilerimiz azaldı.” açıklamasını yaptı.
Ürettikleri ürünleri pazarlamacılara sattığını ve bu ürünlerin yerel pazarlarda satıldığını anlatan Elmaslı, tüketici ile buluşturduklarını ifade etti.
Selimpaşa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne yüzde 100 hibe ile domates kurutma makinesi kurduklarını belirten Elmaslı, bu şekilde çok sayıda domates kuruttuklarını anlattı.
“Başka işlerde de rahmet gördüm”
İbrahim Elmaslı, çiftçilerin şimdiden kooperatife ulaşarak bakanlığın verdiği destek ve hibeleri sormaya başladığını, yoğun bir talep olduğunu söyledi.
Yerli ve milli tohumlardan geliştirilen fidanlardan elde edilen verime işaret eden Elmaslı, “Domatesin biberde ve hıyardaki bereketini gördüm. Mesela ilk kez mayısta ekilip ağustos ayına kadar hasat edilen hıyarı gördüm. Hıyar verdi. (Özellikle domateste) Diğer işlere göre 5 kat daha fazla verim aldım.Şu anda almaya devam ediyorum.Kuraklığa rağmen eser bolluğu devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
“Çiftçinin rahat bir dönem geçirmesini sağlıyor”
Silivri Alipaşa’da çiftçilik yapan Bekir Akay da Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla ayçekirdeği hibesi aldıklarını belirterek, bu tohumun bedelinin sadece yüzde 25’ini ödediklerini söyledi.
Akay, “50 dekar ekim için hibe aldık. Üretici olarak daha rahat üretim yapıyoruz. Mesela buna katkıları çok. Ülkemizde yetiştirilen yerli tohumlar öncelikle maddi destek. Biz bunu tercih ediyoruz ve istiyoruz.” yaygınlaşmak.” dedi.
Kanola ve buğday tohumu için de destek aldıklarını kaydeden Akay, “Verimler oldukça yeterliydi. Tohumların cinsi ve kalitesi doğruydu. Rahat bir dönem geçirmemizi sağlıyor. Rahat bir dönem geçirmeye çalışıyoruz çünkü Cebimizi çok harcamayın. Çiftçiler faydalanmaya çalışıyor. Teşvikler çok olumlu.” açıklama yaptı.
“Hibe tohumlarından elde ettiğimiz ayçiçekleri diğerlerinden daha gösterişli”
Silivri’de tarımsal üretim yapan Tayfun Yücel, Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ile irtibata geçerek ay çekirdeği desteği aldıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“4 çuval tohum takviyesi aldım. 4 çuval ortalama 120 dekara denk geliyor. Bu sene 2 çuval kullandım. Keşke ‘4 çuval dikseydik’ deseydim. “
Bu temel sayesinde girdi maliyetlerinin düştüğünü kaydeden Yücel, buradan elde edilen tasarrufun diğer giderlerde kullanıldığını, bunun da çiftçinin elini rahatlattığını ve ekimi teşvik ettiğini söyledi.