Haber

Libya Yüksek Devlet Konseyi: BM’nin 2023’te yapılacak seçim planını reddetmedik

Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Lideri Halid el-Mişri, ülkede 2023 seçimlerini öngören Birleşmiş Milletler (BM) planını reddetmediklerini belirtti.

Libya basınında yer alan habere göre Mishri, DYK’nın seçim maddelerinin görüşülmesi beklenen toplantısının ertelenmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Mshri, bugünkü oturumun DYK üyelerinin “Seçim Yasalarını Belirleme Komisyonu” ile istişare edebilmesi için ertelendiğini söyledi.

DYK’nın BM Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily’nin bu yıl seçim yapma planının devam ettiğini belirten Mishri, BM planını reddetmediklerini söyledi.

Mishri, BM planını, devlet başkanı ve başbakanın yetkilerinin ve yasama organının bileşenlerinin ve işlevlerinin tanımlanmasını içeren Anayasa Bildirgesi’ndeki 13. değişiklikle harmanlama olasılığına odaklandı.

“Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilmenin şartları belirlenmeli”

DYK Lideri, siyasi çıkmaza son vermek için Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olma koşullarına ilişkin nihai kararı Temsilciler Meclisi’nde (TM) de mutabakatla vermeye davet etti.

Seçim yasalarının doğrudan Yüksek Seçim Kurumu’na gönderileceğini belirten Mishri, “Anayasa Beyannamesi’nde yapılan 13’üncü değişiklikte de belirtildiği gibi, iki komisyonun üyelerinin üçte ikisinin üyelerden oluştuğu bir yasayı kabul etmeyeceğiz. TM ve DYK aynı fikirde değil.” dedi.

Mishri, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylık kurallarının belirlenmemesi halinde siyasi çıkmazın devam edeceğini söyledi.

Bathily’nin seçim planı

BM’nin Libya Özel Temsilcisi Bathily, 27 Şubat’ta BM Güvenlik Konseyi’nde bu yıl Libya’da seçimler yapmak üzere üst düzey bir komite kurulmasını önerdi.

Seçimlerin gerçekleşmesine yardımcı olmak için Libya Üst Düzey İdari Heyeti’ni kurmaya karar verdiğini belirten Bathily, bu girişimin tüm tarafları bir araya getirmeyi amaçladığını söyledi.

Bathily, 5+5 Karma Askeri Konseyi’nin de ateşkes anlaşmasının uygulanması konusunda ilerleme kaydettiğini ve ateşkesin şu anda sürdürüldüğünü bildirdi.

Ayrıca Bathily, Libya Devlet Yüksek Konseyi ve TM tarafından kabul edilen Anayasa Beyannamesi’ndeki 13’üncü değişikliğin ana sorunları çözmek için yeterli olmadığını belirtti.

Bathily, “Libya’da siyaset sektörü ciddi bir meşruiyet krizi yaşıyor. Birçok kurum yıllar önce meşruiyetini kaybetti. Statükoyu değiştirmek isteyen tüm siyasi aktörlerin önceliği bu krizi çözmek olmalıdır.” uyarılmıştı.

Anayasa Beyannamesi’nde 13. değişiklik

Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen Anayasa Beyannamesi’ndeki 13. değişiklik, devlet başkanı ve başbakanın yetkilerinin, yasama organının bileşenlerinin ve işlevlerinin tanımlanmasını içeriyor. Ancak değişiklikte askerlerin seçimlerde aday olup olamayacaklarına dair gelişigüzel bir ibare yok.

Değişiklik, devlet liderinin barış ve savaş hali ilan etme yetkisini ve Ulusal Meclis’in başkenti Trablus’ta ve bir sonraki Temsilciler Meclisi’nin Bingazi’de olmasını içeriyor.

Ayrıca Libya’nın doğusunda Berka, batısında Trablus ve güneyinde Fizzan olmak üzere üç bölge arasında eşit olarak belirlenecek 900 üyenin yer aldığı değişiklikte, Temsilciler Meclisi’nin de buna göre seçilecek 200 üyeden oluşması öngörülüyor. nüfus yoğunluğu.

Libya’da Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinin (1969-2011) ardından açıklanan “Anayasa Beyannamesi”, ülkenin süreksiz anayasa kararında yer alıyor.

Libya’da seçim çıkmazı

Libya’da bir süredir Abdülhamid Dibeybe ve Fethi Başağa liderliğinde iki ayrı hükümetin olması istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

BM liderliğindeki Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun Kasım 2020’de yaptığı toplantılarda ülkede cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu