OECD Genel Sekreteri, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni Deprem Çalışmalarından Övdü
OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin bölgede yürütülen çalışmaları başarılı bulduğunu söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, dünyanın dört bir yanından 300’den fazla şehri, 1000’den fazla siyasetçi, uzman ve sivil toplum temsilcisini Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya getiren Brüksel Kent Zirvesi’nin ardından OECD Şampiyon Başkanları ile bir dizi toplantıya katıldı.
Metropolitan OECD’de Örnek Model Oldu
Gaziantep’in deprem yönetiminde başarılı bir şehir olarak tanımlandığı toplantıda konuşan Başkan Fatma Şahin, belediye olarak deprem bölgelerine ciddi destek verdiklerini belirterek, “Deprem öncesi ve sonrası tüm birimlerle koordinasyon sağladık. Daireler kurduk. Deprem sonrası toparlanma için “Kapasitemizi buna göre belirlememiz gerekiyor. Bu model OECD’de örnek model haline geldi” dedi.
Gaziantep’te sosyal konut için yeni modeller geliştirildi
Sürdürülebilir kalkınma temelinde şehirlerin dirençli ve kapsayıcı olması gerekliliğinden bahseden Başkan Fatma Şahin, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak konut sorununu çözmek için şirket kurduk. Konutta en büyük giderlerden biri arsa maliyetidir. Gücümüzün yettiği yeni modeller geliştirerek konut maliyetini yüzde 30 oranında düşürdük, kiralık konut alarak sosyal konuta dönüştürdük” dedi.
Teknolojiyi ve yeşil enerjiyi kullanarak şehrin ihtiyaçlarını karşılamak gerekiyor.
‘Yeşil şehir’ kimliğine uygun hareket ederek doğayı ve insanı koruyacak tedbirler aldıklarını belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Temiz ve yeşil enerji değerli. Su yönetimi çok değerli. Belediyeler olarak saf enerjiyi yeterince kullanmamız gerekiyor. Bunun için yeni şehirler kurduk. Teknolojiyi ve yeşil enerjiyi kullanarak şehrin ihtiyacını karşılamamız gerekiyor. Bunu yaparken iki şeye dikkat edin.Biri önleyici tedbir.Sonuçların maliyeti daha yüksek.Ağır.Afet öncesi deprem için Sarsıntı Master Planı yapmıştık.Koruyucu tedbirler alındığında maliyet 7’den 7’ye düşüyor. 1. OECD içinde mutlaka önleyici tedbirler alacak ve sosyal politikalar üretecek konular oluşturmalıyız.” – GAZİANTEP